PETER BOURS heeft met “KENJI” de 1e nationale asduif zware fond jaarduiven KBDB 2016 in huis!

12.01.2017 - 10:44 - pbay

Peter Bours is een uitgeweken Maaslander, afkomstig van Neerharen, die al een hele tijd in Averbode (deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem) woont. Op Vlaams-Brabants' grondgebied dus. Averbode, o.a. bekend van de abdij, de lekdreef bekend om de vele ijskraampjes en ook bekend van volleybalploeg “Everbeur” die vele jaren op het hoogste niveau meestrijdden.

Maar dit seizoen ken ik Averbode vooral omwille van duivenmelker Peter Bours (52), leraar LO bij “Buso De Wissel” in Genk. Hij won nl. met KENJI (879/15) de 1e nationale asduif zware fond jaarduiven KBDB 2016 en werd bovenop nog eens Koning van de Brabantse Unie...een titel om U tegen te zeggen. Kenji werd ook nog eens eerste Europese asduif grote fond jaarse. Hij haalde deze titels binnen met 16e nat.Narbonne en 24e nat.Agen. Zijn vader is -718/10 “gespikkelde blauwe” (oude Gerd x dochter Faldo). Met Gerd bedoelen we Gerd Schotsmans, Faldo is dan weer Thonebloed, gekruist tegen “Joostine” (dochter Joost: 1e internat.Perpignan Desmeyter-Restiaan). De moeder is -143/14 “Valenske” (2e prov. Valence '16, 40e nat.Valence '16, 42e nat.Barcelona '16). Het Valenske is van eigen soort en voor Peter de beste duif die hij ooit op het hok heeft gehad. Hierin zit verder nog de “Jonge Gerd” (2x 1e Tienverbond) en een geschelpte witpen van Declerck-Vervaeren uit Rillaar. Kenji is een duif uit de middelmaat, heeft een zachte pluim en een mooie kop. Duiven van Gerd Schotsmans (Messelbroek) lagen aan de basis van een geweldig kweekpaar,nl.  Noël Peiren x Maurits Van de Velde en werden de ouders van de “Oude Gerd” en de “Jonge Gerd” die nu het hoofdaandeel hebben van de huidige kolonie !!

Peter speelde eerst met zijn vader Nenk Bours (Bours en Zoon) in de jaren '80 en dan vooral snelheid. De vader van Peter was goed bevriend met Thomas Peeters (As). Deze Vriendschap is geleidelijk aan ontstaan, men had ten huize Bours een boerderij en Thomas Peeters werkte toen als pluimveeconsulent. Zo bekwam men duiven van Peeters uit de befaamde “Gouden Grijs”. Nadien volgde nog veel Thonebloed naar Averbode. Daarna werd er ook nog samen gespeeld met zijn broer, wijlen Jean Bours, dit met succes want de broedertandem won op 2 jaar tijd, 3 provinciale vluchten waaronder Vierzon en la Souterrainne. Dan werd er van '91-'96 gespeeld in Dilsen, daar won hij in '94 met 21 jonge duiven zeer vele eerste prijzen. Wegens omstandigheden is hij dan in '97 verhuist naar Zichem, hier heeft hij 1 jaar gespeeld en in '98 heeft Peter dan zijn intrek genomen in zijn huidige woning in Averbode, waar hij het intussen zo naar zijn zin heeft dat hij niet meer direct naar Limburg zou willen verhuizen. Alhoewel het hem natuurlijk wel goed doet  als hij zijn Maaslandse kameraden van weleer nog eens tegen het lijf loopt.

Hier in Averbode kan Peter al heel wat adelbrieven voorleggen, hier enkel een lijstje van prestaties in 2016:

* 1e NATIONALE ASDUIF zware fond jaarduiven KBDB 2016 met KENJI (ook Europese asduif)

* 3e NATIONAAL KAMPIOEN fond jaarduiven KBDB 2016

* 5e ALGEMEEN KAMPIOEN KBDB 2016

* KONING VAN DE BRABANTSE UNIE 2016 (voor Erik Limbourg en PEC Racing Team ADK)

* Algemeen Kampioen Fond Brabantse Unie 2016

* 3e Kampioen fond oude Brabantse Unie 2016

* 3e Kampioen halve fond jaarduiven Brabantse Unie 2016

* 2e kampioen grote halve fond jongen KBDB Vlaams-Brabant 2016

* 3e kampioen grote halve fond jaarduiven KBDB Vlaams-Brabant 2016

* 2e kampioen fond en grote fond jaarduiven KBDB Vlaams-Brabant 2016

* 3e kampioen fond oude KBDB Vlaams-Brabant 2016

* Algemeen Kampioen Demer en Dijle

* Algemeen Kampioen de Jonge Liefhebbers Testelt 2016 (4e maal op rij)

 

Indrukwekkend natuurlijk...hier moet geen verdere uitleg bij !! Heel knap Peter !!

Voor het zwaardere werk zijn in de hokopbouw de duiven van  Remy Speltdoorn, Jos Thoné, Ronald Lodewijckx (1e Internat.Marseille), Gerd Schotsmans (3e Nationaal Bourges) en Norbert Peeters bepalend. Voor snelheid en halve fond zorgen de door vriend en vakman Eddy Schroeven (Molenstede) aangereikte bloedlijnen van Fernand Mariën, Luc Daans en Voets.

In de veiling op P-BAY van vakman Peter Bours zitten o.a. 2 jongen uit de KENJI (1e nat.asduif 2016) en een zuster van de KENJI !! Uit het allerbeste van Peters' kolonie dus !!

Aan de uitslagen en gewonnen titels merk je ook dat Peter een echte ALL-ROUNDER is, misschien wel de beste van België, op alle fronten met weinig duiven meedoen voor de podiumplaatsen !! Zo won hij in 2016 o.a. nog 1e PROVINCIAAL VIERZON en 2e PROVINCIAAL VALENCE !!

Peter komt aan de start met een ploeg van 29 koppels op het totaal weduwschap en enkele late jongen. Er worden een 100-tal jonge duiven gekweekt en hij beschikt over 22 kweekkoppels. Er worden 23 koppels samengezet wanneer de kwekers aan hun 2e ronde beginnen en er wordt een koppel jongen groot getrokken, daarna volgt er geen 2e koppeling meer. De andere 6 koppels, waarvan de duivinnen aan de internationale vluchten deelnemen, worden ook gekoppeld, maar de duivinnen mogen alleen leggen.  De eitjes worden dan onder andere koppels verlegd, die dan de jongen grootbrengen. Deze 6 koppels worden eerst op totaal weduwschap gespeeld, vanaf Limoges worden er iedere week 2 duivinnen gekoppeld in het vooruitzicht van de internationale vluchten. Deze fondkleppers worden liefst ingekorfd op 14 dagen broeden. Er is variatie genoeg bij het inkorven, soms komen de partners niet samen, soms een half uur, soms ontmoeten ze elkaar heel even in de gang voor het hok. Veel hangt ook af van de tijd van de liefhebber op dat moment...duiven moeten zich aanpassen naar de liefhebber en niet andersom !!

Peter voedert 2 basismengelingen, nl.sportmengeling en dieet. De duiven worden gezamenlijk gevoederd ondanks de verschillende disciplines op een hok. Belangrijk is dat de duiven blijven eten en voldoende vetten toegediend krijgen. “De melker moet alles goed gadeslaan en voederen op het gevoel”, aldus Peter, een man met veel stielkennis. De vaste dierenarts van Peter is Norbert Peeters, deze werd voor het seizoen bezocht voor tricho-onderzoek maar alles bleek in orde. Voor het begin van het vliegseizoen werd er 10 dagen behandeld tegen paratyfus. Enkele keren per week worden er aminozuren en mineralen over het voeder verstrekt. Bij thuiskomst komen er electrolyten in het drinkwater. Peter ziet ook graag dat een jaarduif eens iets “onverwachts” laat zien, plots een knalprestatie, “dat worden de goede voor later”, aldus Peter. Aangezien Peter een geweldig 2016 met de jaarduiven heeft gespeeld, staat ons waarschijnlijk nog iets te wachten. Maar Peter is dan ook weer de nuchtere Maaslander die beseft dat het ieder jaar weer vanaf nul beginnen is, ook een kwaliteit van een goed liefhebber dus.

Hierbij wil ik Peter en zijn vrouw van harte bedanken voor de fijne ontvangst en toffe Maaslandse babbel in Brabant ;-) Hierbij wil ik Peter, namens P-BAY, nog vele goede uitslagen voor de volgende jaren wensen. Ik twijfel er dan ook niet aan dat dit met dit aanwezige materiaal zeker zal gebeuren. Een gezond en gelukkig 2017 gewenst !!

(Geco)