Marc VANONCKELEN (BE.): een man met een prachtig palmares!

09.01.2017 - 21:05 - pbay

Duiven zijn er altijd geweest in Marc's leven, er waren duiven bij zijn grootouders aan beide zijden. Deze duiven dienden eerder als sierduiven, slachtduiven. Op zijn 8e levensjaar vertoefde Marc meer en meer op de hokken bij zijn grootouders en raakte in de ban van die mooi gekleurde duifjes. Toen stond Marc er natuurlijk nog niet bij stil dat er ook wedstrijden mee gespeeld werden. Doch een paar jaar later onder impuls  van twee ooms, die ook speelden, is Marc met wedstrijdduifjes begonnen. Zo werd er een hokje gebouwd aan de ouderlijke woning. In '76 werd er al aan de grote nationale vlucht van Bourges deelgenomen, helemaal op zijn eentje,met 2 duifjes. Van die twee wist er zich eentje lokaal te klasseren en zo ontstond de liefde voor de nationale vluchten. Het duurde dan tot '87-'88 dat er op regelmatige basis met de duiven werd gespeeld (bouw aangepast hok) en in 1990 werd dan een eerste volledig seizoen met de jonge duiven gespeeld met als hoofddoel de autovlucht uit Orléans en de nationale vluchten voor jonge duiven.

Michel Eyletten, een vriend en nog steeds een heel goed liefhebber, bezorgde Marc in '92 enkele jonge duiven. Uit één van die duiven (“Jonge Koos”) kweekte Marc een superduivinnetje “KOOSJE”, deze duivin zorgde in '94 voor de nationale overwinning uit Argenton !! Een knalprestatie dus !! Nadien werd er vooral gefocust op de vluchten tot 600 km en vooral gekweekt uit de lijn van de “Jonge Koos” dit gekruist met verschillende andere soorten waaronder Jos Thoné. Er werden verscheidene provinciale en semi-nationale overwinningen behaald met een niet al te groot duivenbestand. Dit betrof vooral de periode 1992-2003. In de periode 2004-2009 werd er door beroepsomstandigheden niet met de duiven gespeeld maar deze werden toen ondergebracht bij schoonvader Modest Schots, aldaar spelend onder de naam Schots-Vanonckelen die het verder schitterend deed met deze duiven met diverse provinciale overwinningen en een semi-nationale overwinning.

In 2009 is Marc dan zelf opnieuw begonnen met de duiven, hij ging nog eens naar de aankomst van Argenton kijken bij zijn vriend Jos Thone en kreeg opnieuw de smaak te pakken. Zo werd er vanaf dan zeer regelmatig geïnvesteerd in de Thonesoort en met een zeer goed resultaat, waarbij we mogen zeggen dat heden ten dagen het hok van Marc voor 95% bevolkt wordt door duiven van de grootmeester uit As. Vooral uit lijnen van “Jutta”, “Avril”, “Aprilla”, “Sedna”. Duiven met een naam als een klok die al voor zovele successen hebben gezorgd, zowel bij Thone als bij verschillende andere liefhebbers, waaronder Marc.

Zo werd er de 1e NATIONAAL La Souterraine gespeeld tegen 13089 jonge duiven. Deze donker geschelpte duivin kreeg de naam “NAFI” (249/13) toegewezen ( verwijzing naar Olympisch Kampioene Nafi Thiam). In de pedigree van “Nafi” vinden we 75 % Jos Thone terug, aangevuld met een scheutje Willem De Bruijn (Reeuwijk-NL). Langs vaderszijde zien we de lijn van de “Sedna” en “Avril” terug. Langs moederszijde zien we die geweldige “Pepe” (267/09), een superkweker, terug. Hij is o.a. grootvader van “Minerva” (2e nationale asduif over 4 nationale vluchten in 2012). Deze “Minerva” (498/12) zal geveild worden via P-BAY, een unieke kans dus.

Dat Marc al een hele erelijst bij mekaar heeft gespeeld, ziet u aan volgend lijstje:

 

2012

2e nationale asduif jongen grote halve fond (Minerva)

4e nationale asduif jongen grote halve fond (Madox)       

2013

1e nationaal La Souterraine met “Nafi”

1e provinciale asduif fond KBDB Limburg jongen (Nafi)

5e nationale asduif grote halve fond KBDB (Nafi)

6e nationaal kampioen KBDB jonge duiven Fond

2014

1e provinciale asduif fond KBDB Limburg jongen (Novastar)

3e nationale asduif grote halve fond KBDB (Novastar)

2015

1e provinciaal kampioen KBDB Limburg jongen

2e provinciale asduif fond KBDB Limburg jongen (Blue Mercedez)

4e nationale asduif op 6 nationale vluchten (Blue Mercedez)

2016

3e provinciaal Bourges

3e semi-nat. Bourges

3e prov.Argenton

4e prov.Bourges

4e prov.Châteauroux

6e-prov.Agen; 8e prov.Agen

14e nat.B2 Bourges

15e nat.B2 Bourges

16e nat. Bourges

20e nat. Bourges

enz

Een erelijst om U tegen te zeggen en te benadrukken dat Marc de laatste jaren presteert met zowel oude, jaarduiven als jonge duiven.

De absolute topduiven “Blue Mercedez” en “Grey Mercedez”(nestzuster) zullen ook geveild worden via P-BAY. Hierin vinden we ook de lijn van “Aprilla” terug met verderop ook “Verreckt-Arien” (uit zijn super Lowetkoppel).

Neem een kijkje op P-BAY, waar deze veiling nu lopende is, want hier wordt uit het allerbeste van Marc's hok verkocht (uit het allerbeste van Thone). Marc, hartelijk dank voor de fijne ontvangst en je visie over de duivensport te kunnen waarnemen. Met dit vakmanschap en  hokbestand ben ik er zeker van dat je nog jaren een vooraanstaande rol zult spelen in ons duivenland. Veel succes !!

(Geco)